Decizii legate de nastere

Cursuri Lamaze pt gravideAm mai intrebat in stanga si in dreapta viitoare mamici cum vor sa nasca si am tot auzit un raspuns ca: „astept sa vad, sa-mi spuna medicul cum voi naste, ca bineinteles, el stie mai bine”. Si va spun sincer ca am fost frapata, ma uimeste de fiecare data raspunsul asta. De cand o mamica care are o sarcina perfect normala, o evolutie sanatoasa si un bebelus fara probleme, poate sa primeasca un aviz (chiar si cu semnul intrebarii deocamdata) pentru o nastere cu operatie cezariana? Semnul „taierii” planeaza deja asupra ei, desi nu este nimic acolo care sa o ceara, care sa o impuna, nici macar sa o prevada. Si nu e de mirare ca o graviduta – insarcinata pentru prima oara, nestiutoare, tematoare, care evident vrea tot ce mai bine pentru copilul ei – sa creada prevestirea ca e posibil sa i se faca cezariana si sa isi scada increderea in ea si sansele pentru o nastere normala, sanatoasa si naturala, care o poate transforma frumos in mama copilului ei si care va avea impact pentru toata viata.
Femeile au stiut dintotdeauna cum sa nasca si cum e mai bine pentru ele sa se intample asta. Se pare insa ca gravida de azi nu mai stie sa aiba incredere in sine insasi, sa-si asculte aceasta voce interioara care de secole a calauzit drumul nasterii si care o poate indruma si pe ea prin experienta puternica si transformatoare de a deveni mama.Cursuri Lamaze pt gravide
Dragele mele, eu cred ca voi sunteti cele care puteti decide cum vreti sa nasteti, pentru ca este dreptul suprem al femeii insarcinate sa aduca pe lume, sa dea nastere asa cum ea doreste. Medicul poate sa ofere consiliere si sa asiste aceasta minunata intamplare. Medicul ar trebui sa fie acolo pentru „Doamne fereste” posibile lucruri care nu ar merge pe fagasul normal si care ar pune in pericol viata bebelusului sau a voastra.
Nu va lasati convinse de vorbe fara acoperire, fara explicatii, fara sa intrebati si sa cereti argumente pentru raspunsurile care vi se dau. Intrebati, cititi, informati-va, haideti la cursuri prenatale, impartasiti temerile voastre, dar si sperantele si visele despre nastere cu noi, si faceti un plan sustenabil pentru o nastere asa cum o vreti. CUM o vreti VOI.

Eu va imbratisez cald si va sustin de-a lungul frumosului (si greului) drum al devenirii voastre ca mame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *