Revelatia intalnirii cu obstetricianul Michel Odent

De ce sunt “imens” de bucuroasa ca l-am intalnit pe Michel Odent.

Am avut bucuria sa constat ca profunda mea “credinta” despre a da nastere (care a condus la experinta practica de nastere a Catincai) nu mai poate fi privita doar ca o simpla “anecdota” (in limbajul lui Michel Odent inseamna un caz particular), ci se inscrie pe traiectoria veche si permanenta in care femeile au “stiut” sa dea nastere copiilor lor de-a lungul istoriei.

Dorinta mea arzatoare de a avea langa mine la nastere pe cineva drag, cunoscut, cald, protector si care sa ma incurajeze si sustina este validata prin nevoia fiziologica dintotdeauna a femeilor de a aduce pe lume bebelusi intr-o atmosfera “protejata” de cei experimentati (femei mai in varsta, doula, mama, chiar partenerul etc).

Cautarea unui spatiu intim, calduros, semiluminat, m-a urmarit mereu cand am purces la alegerea locului unde sa nasc. Michel Odent mi-a reconfirmat ca ASA si trebuie sa fie locul unde femeile nasc, pentru ca numai intr-un astfel de spatiu Hormonii Iubirii (sistemul occitocinei – direct implicat in declansarea si desfasurarea travaliului, nasterii si alaptarii) pot sa apara in corpul femeii care naste.

Respectul pentru intimitatea mamei, in termeni de “fara zgomote si vorbarie nenecesare”, “fara sisteme de inregistrare perturbante (foto, video sau monitorizari electronice frecvente)”, “fara impovararea mamei cu posibile lucruri care ar putea merge prost pe parcursul nasterii”, toate astea sunt imperios necesare pentru ca travaliul sa progreseze natural, sanatos si intr-un timp “scurt” (travaliile in lumea moderna au tendita de a se fi lungit cu peste 2,5 ore fata de secolele trecute).

Nu in ultimul rand, contactul imediat si neintrerupt al mamei cu bebelusul ei, imediat dupa nastere, (adica nesepararea bebelusului – dus la sectia de nou-nascuti – de mama lui) e punctul crucial de unde se “leaga” atasamentul matern si inceputurile unei alaptari sanatoase si de durata. Nu doar bebelusul are nevoie de mama lui imediat dupa nastere, ci si mama are nevoie de bebe ca sa continue sa secrete Hormonul magic al Iubirii – occitocina – pentru a elimina singura, involuntar si usor placenta.

Cel mai mult, trebuie sa recunosc, m-a marcat faptul ca un BARBAT – MEDIC OBSTETRICIAN a vorbit in termenii astia despre nastere, mame si bebelusi: ocrotitor, intelegator, cald si aplecat spre nevoiele reale ale femeii care naste.
Multumesc pentru ca “credem” la fel si intr-o buna zi, ┬ásper ca vom putea crea in lume un cadru unde tot mai multe femei sa dea nastere astfel.

Sa aveti parte de nasteri asa cum vi le doriti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *