Nastere cu Doula – povestea Corinei

 

Din seria “Mamici care m-au ales ca DOULA alaturi de ele la nastere, ne povestesc despre aceasta experienta”. Mai jos, povestea Corinei Gavrila, mami de bebe Eduard si Sebastian, nastere o contractie in imaginivaginala, al doilea copil:

“Am decis ca la o doua mea nastere sa am langa mine o doula. O persoana care sa imi fie alaturi in cele mai importante momente din viata mea: venirea copilului meu pe lume! Prezenta ei a insemnat foarte mult pentru mine in acele ore de neuitat.
De ce am apelat la o doula cand deja aveam experienta primei nasteri – chiar in sistem privat? Din mai multe motive. Mai intai pentru ca sotul trebuia sa fie alaturi de primul copil si nu putea sa ma insoteasca in orele de travaliu, cum a facut prima data. Si conteaza enorm sa ai pe cineva de incredere in acele ore lungi. Apoi pentru ca stiam ca ea este persoana care intelege cel mai bine procesul nasterii si e pregatita sa ma ajute fizic si psihic sa trec prin aceasta experienta. Si daaaa – a meritat din plin!

Siguranta ca totul va fi bine – de la primul semn ca nasterea e aproape si pana dupa nastere, cand l-am tinut pentru prima data la piept pe bebe nou-sosit! Confortul psihic ca cineva e acolo langa tine sa te ajute non-stop, cu orice… conteaza enorm!
S-a intamplat intr-o dimineata, la 5:55, cand m-am trezit, am vazut luna plina pe fereastra si am simtit ca au inceput sa se rupa membrenele. Nu m-am panicat. Stiam de la cursurile Lamaze la ce sa ma astept; stiam ca va dura cateva ore bune pana cand va sosi bebe pe lume. Stiam ca pot sa o contactez la orice ora pe ea – pe doula. Am ales sa ii trimit un sms. Mi-a raspuns imediat si impreuna am stabilit cum vom proceda mai departe. E atat de bine cand poti sa discuti cu cineva aceste lucruri si sa fii sigura ca totul va fi bine! Dupa ce am analizat situatia, am decis sa ne intalnim la clinica. Eram emotionata si fericita! Nici un pic de teama!

La clinica m-a ajutat cu actele si bagajele pentru internare. Apoi mi-a raspuns cu calm si intelegere la orice intrebare am avut. A venit pregatita cu diverse instrumente care sa ma ajute sa fac fata contractiilor care se inteteau. Cardurile cu texte frumoase de incurajare si un instrument interesant de masaj pentru cap mi le aduc aminte cu placere. Pentru mine insa cel mai mult a contat prezenta ei acolo – calma si incurajatoare. Contractiile din partea finala a travaliului mi se pareau insuportabile si imediat ce se anunta una, o strigam sa vina sa ma sustina – fizic si psihic, ca alftel… nu stiu cum le-as fi facut fata. Atunci mi s-a parut absolut de neconceput absenta ei de langa mine.
Si a urmat si momentul suprem: sosirea lui bebe! Doar mai tarziu am realizat ca am ca amintire momentele de atunci salvate in cateva poze si un filmulet! Ceva de nepretuit! Cine altcineva ar fi putut sa se gandeasca la asta in momentele acelea? Doar ea – doula. Si ii multumesc si pentru asta.
Dupa nastere totul era roz – eram fericita si imparteam fericirea cu ea. M-a ajutat sa-mi amintesc ce e de facut pentru un start bun in procesul de alaptare, s-a asigurat ca toate sunt in regula si de-abia apoi a plecat de langa mine. In zilele care au urmat am pastrat legatura si iar am apreciat tot ajutorul primit si dupa nastere.

Reactia sotului si a celor din familie referitor la a avea o doula cu mine la nastere… trebuie sa recunosc ca el a fost un pic reticent – si el si restul familiei. In definitiv ‘atatea femei nasc de atatea mileni… tu de ce nu te-ai descurca?’ Dar am studiat impreuna avantajele prezentei unei doula la nastere si au inteles. Conteaza mult! Ce bine ar fi daca viitoarele mamici ar stii si ele, cat mai multe, despre ce inseamna o doula.
Ce a insemnat pentru mine prezenta doulei la nastere? Incredere ca totul va fi bine, ajutor in cele mai grele momente ale travaliului si per ansamblu siguranta ca e cineva acolo doar pentru tine, care stie foarte bine prin ce treci si te ajuta cu orice ai nevoie, pe langa serviciile medicale.
Multumesc Ana! Pentru tot! Esti o persoana deosebita, ‘meseria’ aceasta de doula ti se potriveste ca o manusa. Voi recomanda fiecarei prietene care asteapta un bebe sa apeleze la serviciile unei doula. Orice mamica in devenire merita sa simta siguranta si fericire atunci cand vine ziua cea mare, ziua intalnirii cu fiinta cea mai draga, baietelul sau fetita ei!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *